BIG Procedure

Stappenplan

Het verkrijgen van een BIG-registratie is een uitgebreid proces met meerdere stappen. Buitenlands gediplomeerde artsen dienen dit proces succesvol af te ronden, voordat ze hun beroep als arts kunnen beoefenen in Nederland.

Hieronder staan de stappen omschreven:

Stap 1. Taalniveau Nederlands en Engels

Buitenlands gediplomeerde artsen dienen minimaal het taalniveau B2+ Nederlands taalniveau te beheersen op alle vier onderdelen: spreken, lezen, schrijven en luisteren. Daarnaast dienen de artsen het Engels taalniveau B2 te beheersen op het onderdeel lezen. De certificaten voor het beheersen van minimaal B2+ Nederlands en het B2 Reading in het Engels dienen ingeleverd te worden bij de aanmelding voor de BIG-registratie toetsen.

Wilt u een gecertificeerde Nederlandse taalcursus van B2 naar B2+ volgen?

Wilt u een gecertificeerde Engels Reading toets doen op B2-niveau?

Stuur ons dan een e-mail via bignavigator@ownw.nl of bekijk de agenda voor aankomende toetsmomenten.

Buitenlands gediplomeerde artsen dienen hun diploma te waarderen via het Verklaring van vakbekwaamheid proces. Dit gaat via mijn.bigregister.nl. Er dient een aanvraagformulier ingevuld te worden en er dienen bewijsstukken voor het volgen van de medische opleiding en een overzicht van de medische werkervaring gegeven te worden. Op deze website van het CIBG (Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg) vindt u hier meer informatie over.

Artsen dienen de drie BI-toetsen te doen, namelijk:

  • DKV (Deeltoets Klinische Vaardigheden): in dit onderdeel wordt de beheersing van anamnese, lichamelijk onderzoek en klinisch redeneren getoetst
  • DKK (Deeltoets Klinische Kennis): in dit onderdeel wordt basiskennis van verschillende specialismen getoetst
  • iVTG (Interuniversitaire Voortgangstoets)

Deze toetsen worden op drie momenten in het jaar afgenomen. De kosten voor de aanmelding voor het BIG-registratieproces zijn €85,-. Daarnaast komen er ook kosten bij voor het opvragen van bepaalde documenten en de vertalingen hiervan. Deze kosten kunnen verschillen, dus het is goed om hier rekening mee te houden.

Wilt u goed voorbereid zijn op de Beroepsinhoudelijke toetsen?

Volg dan onze BIG-Navigator cursus waarin we u klaarstomen voor de DKV, DKK en IVTG toetsen! 

Afhankelijk van het resultaat van de toetsen, kunt u het advies krijgen dat u drie maanden onder supervisie aan het werk gaat in het ziekenhuis, een langere periode co-schappen loopt (minimaal 3 maanden en maximaal 3 jaar) of dat u wordt afgewezen op basis van een lage score.

Heeft u vragen over dit proces of over onze BI-cursus? Neem dan contact met ons op via bignavigator@ownw.nl.

Na het behalen van de BIG-registratie start de volgende uitdaging, namelijk het vinden van een baan. Ondanks dat er tekorten zijn in de zorg, is het soms moeilijk om een baan te vinden binnen het ziekenhuis. Daarom is het van belang om vacatures in de gaten te houden en te netwerken met organisaties waar u wilt werken. Ook is het belangrijk dat u overweegt om een medische baan buiten het ziekenhuis te zoeken. Op de website van het CIBG vindt u hier meer informatie over. Ook is dit onderdeel een onderwerp tijdens onze BIG-Navigator BI-cursus en helpen we u hiermee tijdens de mentoring en begeleiding.

Links naar andere informatiepagina’s

We zijn hier om u te begeleiden bij elke stap op weg naar uw BIG-registratie in Nederland.

Bij vragen of voor meer informatie kunt u ons bereiken via bignavigator@ownw.nl